24 Ekim 2013 Perşembe

Videolardaki Canlı Skor Analizleri

Bu yazının yazıldığı saatlerde her taraftan gelen çok ciddi 'bitti' duyumlarına rağmen henüz resmi açıklama gelmemişti. 
Belki siz bu yazıyı okurken çoktan transfer açıklanmış olacak , belki de siz bu yazıyı okuduktan bir kaç saat sonra transfer açıklanacak. 

Ama görünen o ki Belhanda sezonun 2. yarısından itibaren çok çok yüksek ihtimalle çubukluyu giyecek. 

Öncelikle şunu söyleyeyim, bu yazıda Belhanda'nın kariyeri ve geçmişi hakkında hiç bir şey bulmayacaksınız. Zira Belhanda'nın geçmişini ve kariyerini detaylıca anlatan yazıları-istatistikleri Wikipedia ve türevi sitelerde kolaylıkla bulabilirsiniz. 

Bu yazının fark yartacağı kısım ise, Canlı Skor Belhanda'nın geçen sezona ait 8 maçından Belhanda'nın tüm topla buluştuğu anları içeren videoların yayınlanması ve oyuncu analizinin yapılacak olması. 

Biliyorsunuz, günümüzde internet ve Canlı Skor video paylaşımı öyle bir hale geldi ki, tamamen normal ve vasat bir oyuncuyu bile 1-2 sene kameraya kaydedip, 1-2 sene sonunda tüm maçlarının en iyi anlarını 10 dakikalık öyle bir mix video yapabilirsiniz ki, Messi'nin 10 dakikalık videosundan farkı kalmaz. 

Bir oyuncu izlerken ve değerlendirirken, Canlı Skor eğer canlı izleme fırsatı yok ise, video ve görsellik elbette 1. derecede önemlidir. 
Ancak en önemli olan, oyuncunun en az 7-8 maçında, oyuncunun topla buluştuğu tüm ama tüm anları izlemektir. 
Topu kaybettiği , olumsuz hareket yaptığı anları da izlemeden oyuncu analizi olmaz, yanıltır, kandırır. 
1-2 maç ise yeterli olmayabilir. 

İşte biz bu yazının en altında sizlere bu fırsatı sunuyoruz. Belhanda'nın son sezonundan 8 adet maç , ve bu maçlarda topla buluştuğu tüm anlar, yaptığı olumlu-olumsuz tüm hareketleri bulabilecek, ve objektf bir değerlendirme yapabilecek, kararı kendiniz verebileceksiniz. 

Peki Belhanda bize göre nasıl bir oyuncudur, Fenerbahçe'ye nasıl katkı yapabilir ? 

Hemen başlayalım; 

Oyun stili olarak Nasri'ye benziyor. Topla maç içinde normal bir forvet arkası oyuncu tipine göre çok fazla buluşuyor, ve bu buluşmaların forvet arkası pozisyonda oynayan bir oyuncuya kıyasla, şaşırtıcı biçimde fazlaca bir oranını, orta yuvarlağa yakın bölgede yapıyor. Takımını kendi yarı sahasından aldığı toplarla hızlıca atağa çıkartıp köprü görevi görebiliyor. Topla kendi sahasında buluştuğunda, oyunu kanatlara çok hızlı şekilde açabiliyor. En büyük özelliklerinden biri ise, oyunu açıp hızlandırabileceği bir oyuncu yoksa da, kendi dripling yapıp başarıyla rakip sahaya oyunu taşıyabiliyor. 

Aşağıdaki 8 adet videoda gördüğümüz somut ortak özellikler ve yorumlarım ise şunlar: 

1) Forvet arkası bir oyuncuya göre, örneğin Alex'e kıyasla, maç içinde topla çok fazla buluşuyor. 
2) Alex 'in topla buluştuğu zamanlarda yaptığı olumlu hareket yüzdesi 90%'larda seyrederken, Belhanda'nın 60-70% lerde seyrediyor. Canlı Skor 
3) Oyun içinde sert. Defansif anlamda ciddi bir sürekliliği olmasa da, oynadığı pozisyona göre, mevkiidaşlarına kıyasla çok daha fazla rakibe müdahale etmeyi seven bir oyuncu. 
4) Genellikle bir oyuncuyu eksiltmek istediğinde kusursuzca eksiltebiliyor. 8 adet maça baktığımızda driplingleri genelde hep başarılı. 
5) Pasları hep oyunu açmaya, rahatlatmaya, ve topu bir an önce karşı kaleye götürmeye yönelik. Meireles ile yan yana oynadığında yapacakları basit tektoplar ile oyunu inanılmaz derecede farklılaştırabilirler. 
6) Şutları ve duran topları etkili. Şutları Alex ile yarışabilir, ama duran top kullanımında etkili olmasına rağmen bir Alex olmayacaktır. 
7) Özellikle milli maçlarda takım arkadaşları çok kaliteli oyuncular olmadığından ötürü performansı kulüp takımına oranla daha kötü. Kulübünde topla buluştuğunda yaptığı olumlu hareket yüzdesi çok daha fazla. Bu da Fenerbahçe'nin Belhanda'dan maksimum performansı alabilmesi için, etrafına kaliteli ve onun kafa yapısında oyuncuları koyması gerektiği anlamını taşıyor. 
8) Forvetin arkasında oynayan bir oyuncu olarak, her 2 kanattan hızlıca bindiren oyuncuların önüne topu atmayı çok seviyor, ve bu işi gerçekten iyi yapıyor. Fenerbahçe'nin Belhanda'dan yararlanmsı için, oyunun kanatlarına çabuk ve doğru yerlere koşular yapan oyuncuları koyması çok önemli. 
9) Forvette oynayan oyuncunun önüne önce risk alarak, adam eksilterek çok iyi toplar atıyor. 
10) 2. bölgelerde, klasik ve basit pasları yapmak yerine, risk alıyor ve katederek rakip savunmaların dengesini bozuyor, sonrasında ise ya pozisyonu kendi değerlendiriyor ya da çok kritik asistler yapıyor. 

Özetlemek gerekirse; 

Belhanda Alex'ten daha fazla oyunun içinde olan, Alex'ten daha fazla dripling ve çalım deneyen, ama Alex'e kıyasla oyun içi olgunluğu ve olumlu aksiyon yüzdesi biraz daha düşük olan, pasör-şutör özellikleri ve takımını hızlıca hücuma çıkarma özellikleri ise yüksek bir takım oyuncusu. Bence en önemlisi ise, futbol zekası yadsınamayacak derecede yüksek, ve dikine risk alarak kateden, rakip defansları zorlayan bir oyuncu. 

Fenerbahçe'nin 4-2-3-1 'de forvet arkasına aradığı profile çok yakın bir isim. Ama yukarıda da yazdığım üzere, Fenerbahçe Belhanda'dan maksimum verimi almak istiyorsa, tıpkı şu andaki kulüp takımında olduğu gibi, Belhanda'nın önünde, sağında, solunda koşu yapan oyuncular, arkasında ise kısa paslaşmalar yapabileceği oyuncuları yerleştirmek zorunda. 

Aksi bir durumda, milli takımdaki gibi Canlı Skor oyun içinde yalnız kalan ve kulüp takımındaki performanslarına göre daha çaresiz gözüken bir oyuncu izleyebiliriz. 

Bunlar, benim naçizane yorumlarım, analizlerimdi. 
Şimdi top sizlerde.. 
Videoları izleyip, herkes kendi yorumunu yapacaktır. 
İyi seyirler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder